Скулптурата Викът на украинската майка се издигна тази вечер в Княжеската градина

...
Скулптурата Викът на украинската майка се издигна тази вечер в Княжеската градина
Коментари Харесай

"Викът на украинската майка" се изправи срещу съветската армия

Скулптурата " Викът на украинската майка "  се издигна тази вечер в Княжеската градина против паметника на руската войска. " Тази дребна дрънкулка ще противопоставим против грандиозния паметник – Паметник на руската войска окупаторка ", анонсираха по-рано уредниците на събитието. Идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулпторът Неделчо Костадинов, който е създател на пластиката. 

Скулптурата е висока към метър и бе сложена на дребен фундамент. Бронзовата фигура показва ужаса на войната.  " Войната е страшна, войната е чудовищна, войната е въплъщение на най-тъмната същина на нас, индивидите! За живота, за гибелта, за свободата, за уроците, които не сме научили. За избора, който през днешния ден би трябвало да създадем за нашето бъдеще! ", написаха в известието си уредниците. 

Беше разгласен спонтанен концерт с присъединяване на Богдана Карадочева и Васко Кръпката, само че в последна сметка песните им бяха пуснати на запис, въпреки че музикантите поддържаха самодейността. Звучаха и шлагери с политически заряд на починалите Георги Минчев и Буги Барабата. Говориха проф. Михаил Неделчев, Иво Инджев, Георги Лозанов, както и самият Джеки Стоев. 

Столична община е дала позволение за пърформанса, само че полицията първоначално направи всичко допустимо да го изтика оптимално надалеч от самия монумент, съвсем на тротоара на бул. " Цар Освободител ". Макар едва посетено и миролюбиво, събитието мина при засилено полицейско наличие. На самия монумент поддръжници на " Възраждане " се опитваха да заглушат озвучаването с барабан. Сред тях бе и депутатът от проруската партия Николай Дренчев, оповестява България он еър.

Въпреки позитивното обръщение, след оповестяването на артистичната акция социалните медии закипяха от отвращение. То се вихри даже в групите за поддръжка на Украйна и е обвързвано с естетиката на скулптурата. " Орк ", " зомби ", " Ам-гъл ", " злобен дявол ", " подигравка ", " сатанизъм " са част от оценките на фейсбучните естети. Някои от тях даже заподозряха, че това е акция на петата колона, целяща да провокира не състрадание, а омерзение от идеята на Украйна и жертвите на войната. Почитателите на творбата пък я съпоставят с " Викът " на Мунк и " Герника " на Пикасо, които също не влияят посредством хубостта си. 

" Викът на украинската майка " остана на постамента по-малко от два часа. После създателите я прибраха, с цел да не нервира естетически и политически тези, които не я утвърждават.

---

81-годишният Георги (Джеки) Стоев е режисьор, сценарист и артист, въпреки че е приключил биология в Дрезден. Автор е на филмите " Спас и Нели ", " Нашият Шошканини ", " Разводи, разводи ", " Летете с Росинант " и други Връстникът му Христо Илиев-Чарли е сценарист на огромна част от филмите на Джеки. Третият от славната им дружинка бе Георги (Джони) Пенков - звукоинженер, доцент по звукотехника, артист и фамозен чудак, който Днешната акция бе и в негова памет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР